БАЛАНДТАРИН НАРХИ ОБ ДАР ... ДУШАНБЕ БУДААСТ. ДАР КИШВАРИ САРГАҲИ ОБ!

 

Моҳи октябри соли 2018 корхонаи давлатии "Хоҷагии манзилию коммуналӣ” нархи як метри мукааби обро барои сокинони Душанбе якбора 4 маротиба боло бурда, ба 2 сомонию 65 дирам расонд. Ҳоло ин корхона иддао дорад, ки ин нарх ҳам хароҷоташро намепӯшонад ва нархи об бояд то 4 сомонӣ расонда шавад. Коршиноси тоҷик нархи обро дар пойтахтҳои Осиёи Марказӣ муқоиса кард ва маълум шуд, ки нархи аз ҳама баланд ... дар пойтахти Тоҷикистон будааст. Дар кишваре, ки бо дарёҳои бешумораш мефахрад ва худро саргаҳи оби тамоми минтақа мешуморад!

Нархи як метри мукааби об ва канализатсия дар пойтахтҳои минтақа чунин будааст:

Душанбе — 2,34 сомонӣ
Бишкек — 10,4 сом, баробари 1,38 сомонӣ
Ташкент — 760 сӯм, баробари 0,77 сомонӣ
Нур-Султан — 41,5 тенге, баробари 0,99 сомонӣ.

«Дар мо оби сард СЕ маротиба гаронтар аз Тошканди «беоб» аст! Ин ба кадом дард мехӯрда? Ин нархи 4 сомониро магар бофта набаровардаанд?» - суол гузоштааст Алӣ Мастов дар хулосаи матлаби муқоисавиаш дар Фейсбук.

Ali Mastov

 

Аппетит приходит во время еды

В октябре 2018 года ГУП «ЖКХ» почти в четыре раза подняла цену за один кубометр воды для жителей Душанбе. И видимо, ребята вошли во вкус. Теперь, не прошло и полутора лет, они заявляют, что цена в 2,34 сомони недостаточна для одного куба, необходимы 4 сомони. Якобы 4 сомони это и есть себестоимость одного кубометра воды. На чем основана эта цифра – никаких обоснованных расчетов ими не приводится. Хотя, до 4-х кратного повышения они же заявляли, что «себестоимость 1 кубометра питьевой воды составляет 2,65 сомони».

Я не поленился и стал проверять, как обстоят дела со стоимостью холодной воды в столицах соседних с нами республик бывшего СССР. Хотя запас питьевой воды в каждой из этих республик разный. Тем не менее, отодвигаю сей факт в сторону, не беру также в расчет уровень жизни в столицах (зарплаты, пенсии, пособия, доступность и качество воды, и т.д.) — только голые цифры.

Цена за 1 куб холодной воды вместе с канализацией:
Душанбе — 2,34 сомони
Бишкек — 10,4 сомов или 1,38 сомони
Ташкент — 760 сумов или 0,77 сомони
Нур-Султан — 41,5 тенге или 0,99 сомони. Кстати, в прошлом году в Нур-Султане на 10% снизили тарифы на воду.
Данных по Ашхабаду не смог найти. Но всем известно, что жители пустынной Туркмении с 1992 по 2018 год за воду не платили вообще.

Как видите, несмотря на то, что по запасам ресурсов пресной воды наша республика находится в числе центральноазиатских и даже мировых лидеров, мы платим за воду намного больше, чем жители соседних республик. У нас холодная вода в ТРИ раза дороже, чем в «безводном» Ташкенте!

Куда это годится? Не выдуманы ли эти 4 сомони себестоимости?



назари худро нависед
Қаҳрамонҳои Тоҷикистон